Arromanche – Fietsroute naar Courseulles

Tijdens één van mijn vakanties in Normandië heb ik een fantastische tocht van 35 kilometer gefietst tussen Coureulles en Aromanche. Een gebied welbekend uit de 2e wereldoorlog vanwege D-day, de landing op de Normandische stranden.

Arromanches-les-Bains is een gemeente in het Franse departement Calvados (regio Laag-Normandië) en telt 552 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Bayeux. Bekend monument is de Mulberryhaven van Arromanches-les-Bains.

Deze ligt op het D-day strand Gold. Zie foto 24 (helemaal onderaan). In Arromanche zijn 2 mooie museums van de tweede wereldoorlog. Bovenop de klif is het zogenaamde 360graden museum waar een film draait waar je in staat. In het dorp het landingsmuseum.

Arromanche – Courseulles op de fiets.

De route gaat vanaf Courseulles sur Mer door het binnenland naar Arromanche. De route is goed te doen hoewel er een paar felle klimmetjes tussen zitten. Het zijn rustige weggetjes tussen de weilanden en rustieke dorpjes. Een echte route heb ik niet uitgezet.

Op de kaart gewoon van dorpje naar dorpje en op de terugweg op een iets andere manier terug. Maar globaal volg je dezelfde route heen en terug.

In ieder geval zijn mogelijke wegen de D112-A en de D112B. Die overlappen elkaar deels. Dorpjes op de route zijn Mauvaines, Crepon, Ver sur Mer, Sainte Croix sur Mer en Banville. Een wat groter rondje kan gereden worden via de D87 en de plaatsjes Ryes, Bazenville en le Colombier.

Arromanche - Fietsroute naar Courseulles
Blik op Arromanche.
Let op de resten van de oude haven die in de 2e wereldoorlog de landing mede besliste.

Er is een mooie fiets- en wandelkaart te koop van dit gebied. Ik kan dat zeker aanraden want daar staan ook allemaal details op over de omgeving.

Zie de foto’s: 11 en 24 t/m 30.

Bij de Foto’s
  • 11: Kaartje.
  • 12: Het strand bij Coureulles waar de tocht begint.
  • 24: D-day strand Gold.
  • 25: Tijdens de fietstocht. Vals plat tegen de wind in. Nicht en haar vriendin hebben vouwfietsje op elektra. Tegen de heuvel op winnen ze, verder ben ik de baas. En bergaf kunnen ze niet tippen aan de 63km per uur die ik vandaag scoorde op een heel kort colletje van de 3e categorie.
  • 26: Blik vanaf de klif bij Arromanche richting Coureulles.
  • 27: Blik op Arromanche. Let op de resten van de oude haven die in de 2e wereldoorlog de landing mede besliste.
  • 28: Blik vanuit het achterland richting kust. Ook hier Arromanche in de verte. Rechts is een helling waar ik heerlijk vanaf ben geknald. 53km p/u dit keer. Helaas zijn het maar korte hellingen, maar wel lekker hoor, na 7 kilometer vals plat recht op de wind richting kust.
  • 29: Het prachtige plaatsje Crepon, tussen de velden en de heuvels.
  • 30: De gezamenlijke maaltijd. Kabeljouwfilet in rolletjes, gestoomd in de witte wijn met boter, afgemaakt met een heerlijk romig sausje met Franse kruidjes. Verder aardappeltjes met kaas uit de oven, verse worteltjes, salade met tomaat, ui, komkommer en honing/mosterd dressing. Na 2 dagen uit eten absoluut de moeite waard. Bovendien de conclusie dat we het zelf ook wel kunnen. Maar elke keer zelf koken is geen absolute must wand de traiteurs in dorp en supermarche zijn in dit deel van Frankrijk van hoge kwaliteit.

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *