Architecten van de Amsterdamse school

Belangrijke architecten van de Amsterdamse School zijn M. de Klerk, P.L. Kramer, J. van der Meij en J. Crouwel. Veel beeldhouwwerk aan gevels van de Amsterdamse School werd door Hildo Krop uitgevoerd. In Duitsland zijn expressionistische architecten o.a. Fritz Höger, Erich Mendelsohn, Hans Poelzig en Bruno Taut.

Architecten van de Amsterdamse School

Piet Kramer

Michel de Klerk, Piet Kramer en J.M. van der Meij waren vooral verantwoordelijk voor de Amsterdamse school. Samen werkten ze eerder voor het architectenbureau van Eduard Cuypers. Rond 1910 begonnen zij voor zichzelf en ontwikkelden de Amsterdamse school. In 1923 overleed De Klerk.

De Amsterdamse School verloor hiermee haar belangrijkste boegbeeld, al zou de bouwstijl nog meer dan een decennium blijven voortbestaan. Ook veel andere architecten die later tot andere richtingen gerekend worden begonnen in de trant van de Amsterdamse School te bouwen (voorbeelden J.B. van Loghem en Jan Frederik Staal)

Jan Gratama heeft gebouwen in de Amsterdamse Schoolstijl gebouwd en was de eerste bouwkundige die deze term gebruikt heeft. In 1925 werd op de wereldtentoonstelling in Parijs het Nederlands Paviljoen in Amsterdamse Schoolstijl uitgevoerd naar een ontwerp van Jan Frederik Staal. Ook de inrichting van dit paviljoen was geheel in de stijl van de nieuwe kunst waaronder ook de Amsterdamse School nog werd gerekend.

Wie op de website Wendingen kijkt naar architecten die objecten in de Amsterdamse school(stijl) hebben gebouwd zien een opsomming van zo’n 160 architecten. Grootste opdrachtgever is de afdeling Publieke werken in Amsterdam waarvan Piet Kramer het Leeuwendeel voor zijn rekening neemt. Piet Kramer zelf staat garant voor bijna 125 werken en objecten.

De grote namen (meer dan 20 objecten)

Piet Kramer, Jacques Hurks, Cornelis Kruyswijk, Zeeger Gulden, Gerrit Jan Rutgers, Joan van der Meij, Melle Geldmaker, Nico Lansdorp, Co Franswa, Jop van Epen, Siebe Jan Bouma, Michel de Klerk, Willem Reitsema Tzn, Pieter Marnette, Arend Jan Westerman, Arnold Ingwersen, J. Roodenburgh, Jan Baanders sr., Willem Dudok, C.J. Blaauw, H.A.J. Baanders, Theo Lammers.

De Amsterdamse School buiten Amsterdam

Ook buiten Amsterdam werd in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Dit is onder meer te zien aan gebouwen van Willem Dudok in Hilversum, Park Meerwijk in Bergen (Noord-Holland) (Jan Frederik Staal, Cornelis Blaauw met het Schip van Blaauw in Wageningen, Piet Kramer, Margaret Staal-Kropholler, Ad van der Steur in Rotterdam, Guillaume la Croix), en het werk van Siebe Jan Bouma en Egbert Reitsmain Groningen.

In de stad en provincie Groningen waren diverse architecten van de amsterdamse school actief. Anders dan in andere middelgrote steden, waar het vaak een éénling was die er de Amsterdamse School op de kaart zette, waren het in Groningen meerdere namen die gezamenlijk de beweging vorm gaven. Berend Jager, Willem Reitsema, Egbert Reitsma, Siebe Jan Bouma, Evert van Linge, J.A. Boer, Albert Wiersema en Kuiler en Drewes zijn enkele Groninger architecten.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Eén reactie op “Architecten van de Amsterdamse school”

  1. Maria ten Hoeve avatar

    Interessant om te lezen over de architecten van de Amsterdamse School. Prachtige stijl vind ik het, omdat het zo eenvoudig en robuust oogt. Je vind het inderdaad ook buiten Amsterdam, in Groningen ken ik inderdaad ook een aantal gebouwen in deze stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *