Amsterdamse School als bouwstijl

De Amsterdamse school is een internationaal vermaarde bouwstijl die zijn oorsprong vind in het Amsterdam rond 1910. Op deze pagina vind u een reeks artikelen die diverse aspecten van de A’damse school beschrijven alsmede foto’s van eigen hand.

De oorsprong van mijn interesse is gelegen in het feit dat ik in de Amsterdamse Watergraafsmeer ben geboren en getogen. Mijn ouderlijk huis is gebouwd in de Amsterdamse school stijl (net even iets anders dan de pure schoolstijl). Bovendien heb ik op 3 scholen gezeten die allen worden genoemd in de lijst van objecten op de prachtige website “Wendingen” en Museum het Schip in de Spaarndammerbuurt.

De Amsterdamse School

Ten eerste een lijst van artikelen die op deze site staan. Er volgen er nog meer.

Het tijdschrift Wendingen

Wat ik zelf heb met de A’damse school

Onderaan deze pagina vind u de bronnen waar ik gebruik van heb gemaakt.

Amsterdamse school voorbeeld

Hierboven een typisch Amsterdamse schoolvoorbeeld. Horizontale lijnen, glooiingen, Ladervensters,
baksteen, verticale dakpannen en smeedijzeren details.

Het komende jaar (2019) zal deze pagina verreikt worden met een groot aantal fotoseries over objecten van de Amsterdamse school met zoveel mogelijk achtergrondinformatie. Ik zal in eerste instantie aandacht gaan besteden aan de A’damse school in de Watergraafsmeer aangezien daar bijzonder weinig aandacht voor is. Toch kun je daar een aantal prachtige voorbeelden vinden van deze frivole bouwstijl. Maar ook de wat meer ingehouden A’damse Schoolstijl zoals die na de aanvankelijke hausse en de kritiek daarna ontstond.

Wendingen, de site van Museum het Schip

Op deze site zal ik vaak verwijzen naar de website Wendingen, de website van Museum het Schip en de A’damse school in zijn algemeenheid. Ik kan een bezoek aan dat museum van harte aanbevelen. Er is enorm veel te zien, het gebouw is misschien wel het  mooiste voorbeeld van deze frivole bouwstijl. Je kunt er een woning van binnen zien en ze hebben aparte exposities, een bustocht, workshops, een mooie shop en lekkere koffie. Ga er vooral heen, ik vind het persoonlijk één van de mooiste museums die ik ken.

De website: Wendingen

Bronnen

Hieronder een opsomming van de bronnen waar ik tot op heden gebruik van heb gemaakt:

Wendingen, de website van de Amsterdamse School / Museum het Schip

SPQA Amsterdam (website)

  • Artikel “de Amsterdamse school” /  23-01-2012
  • Auteur: Sebas Baggelaar

Wikipedia, diverse artikelen

Het wiki-artikel over de A’damse school vormde aanvankelijk de basis voor deze artikelenreeks.
Verder artikelen over bouwstijlen en het tijdschrift Wendingen

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.