Amerongse berg – Mountainbike en klimtraining

De Amerongse berg is onderdeel van de Utrechtse heuvelrug en bevind zich in het zuiden van dit oer-Hollandse bergmassief. De Amerongse berg is officieel een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie.

De Amerongse berg kun je van 2 kanten beklimmen: vanuit het dorp Amerongen of vanaf Overberg, een gehucht waarvoor je goed om je heen moet kijken anders ben je er al weer langs. Vanuit Amerongen start je bij de rotonde bij de N225 en bij Overberg bij het toegangsbord van Staatsbosbeheer (Amerongse spoor) of de Achterweg, een dun straatje vlakbij de Dwarsweg. Hieronder twee screenshots vanuit Google om aan te duiden waar je kunt beginnen.

Route Amerongse berg

Amerongse berg start achterweg
Amerongse berg start N225
route Amerongse berg

Hierboven ook nog een kaartje met de verschillende routes en namen van wegen. Ik heb geen fietsknooppunten vermeld omdat je deze berg niet via fietsknooppunten kunt rijden. De route is niet officieel opgenomen in het route netwerk.

Verkeersdrukte

Ik persoonlijk vind het erg druk op de bergweg. Je moet dus wel een rustig momentje kiezen anders zit je flink benzinedampen te happen. Het is wel veilig met twee afgelijnde fietsstroken.

Moeilijkheidsgraad

Beide beklimmingen zijn relatief makkelijk. Ik gebruik de Amerongse berg om de benen enigzins te oefenen voor het grote werk in de Franse Alpen door hem 20 keer op een neer te rijden. Er zitten meerdere stukken van 6% in en als je maar zo hard mogelijk omhoog rijd krijg je vanzelf een soort van basisconditie waarmee je naar de Posbank kan gaan om vervolgens Limburg te veroveren.

Hieronder twee profielen vanaf beide kanten van de Amerongse berg. Zoals je ziet kort beklimmingen met steeds enkele tientallen meters stukjes van 4, 5 en 6%. De rest is te verwaarlozen. Je kunt ook nog vanaf de rotonde doorrijden naar Leersum en daar de Scherpenzeelse weg pakken.

Dat is ook nog een up-tempo klimmetje waarna je via het Utrechtse spoor terug kunt rijden naar de Berg weg om wederom de berg op te fietsen. Leuk rondje en het geeft enige afwisseling als je echt in tempo de beide kanten van de berg op bent wezen fietsen.

Amerongse berg profiel vanaf amerongen
Amerongse berg profiel vanaf Scherpenzeel

Mountainbike route

Vanaf de Parkeerplaats langs de bergweg, bovenop de Amerongse berg start ook een mountainbiketrail van 17km. Het is volgens MTBroutes.nl een behoorlijk zware route maar ook heel erg mooi. Wie dus een mountainbike heeft kan hier dubbel trainen.

De Ameronge berg volgens wikipedia

De Amerongse Berg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht en is met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.

De heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten liggen de Galgenberg en de Elsterberg.

Zo’n 400 meter ten zuidoosten van de top bevindt zich een tweede iets minder hoge top waarop een solitaire boom staat met bankjes er rondom heen. Hier ligt het middelpunt van een sterrenbos. Op de noordhelling van de Amerongse Berg bevindt zich een leemkuil. In de eerste helft van de 20e eeuw heeft aan de Veenseweg een herdenkingszuil, de Waterloo-kolom, gestaan

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *