Alpenetappes – Tour de France 2018

Er zijn 3 echte Alpenetappes Tour de France 2018. In dit artikel bespreek ik alle cols uit de 3 Alpenetappes Tour de France 2018 in de volgorde zoals ze in de Tour de France gereden worden. Verder bespreek ik alle col’s uit de Alpenetappes Tour de France 2018 apart en ik hoop er in de maand juni 2018 ook langs te gaan om de col’s te beschrijven.

Een aantal col’s heb ik al beklommen waaronder Alpe d’Huez en de Col de la Croix de Fer. Maar vooral ook “les Lacets de Montvernier“, een vrij onbekende en beeldschone verzameling haarspeldbochten midden tussen St. Jean de Maurienne (Galibier) en la Chambre (Glandon, croix de Fer).

De 3 Alpenetappes Tour de France 2018

Dinsdag 17 juli
Woensdag 18 juli
Donderdag 19 juli

Hieronder een foto van “Les Lacets de Montvernier”  vanuit het dorpje Pontamafrey aan de voet van de illustere stapel haarspeldbochten.

Les Lacets de Montvernier

De Tour de France keert volgend jaar terug op de Alpe d’Huez en heeft in het laatste weekend een individuele tijdrit in de Pyreneeën. Het het Grand Départ (de start) van de 105e editie in de Vendée is met twee normale etappes en een ploegentijdrit van 35 kilometer.

De eerste rit gaat over de beruchte bestrate zandbank Passage du Gois. Daarna wordt koers gezet richting Bretagne, waar de zesde etappe finisht op de Mur de Bretagne. Enkele dagen later rijdt het peloton over vijftien kasseistroken uit Parijs-Roubaix.

Na de eerste rustdag staan drie Alpenetappes op het programma, met in de tiende etappe een klim over een gravelpad van twee kilometer. De laatste Alpenrit heeft een aankomst op Alpe d’Huez. In 2015 kwam het Tourpeloton voor het laatst op ‘de Nederlandse berg’ aan. Thibaut Pinot won destijds de etappe. De gevreesde Alpencol was 29 keer eerder finishplek in de Tour. Acht keer leverde dat een Nederlandse ritzege op. De laatste keer was al in 1989 toen Gert-Jan Theunisse na de 21 haarspeldbochten zegevierde.

Het zwaartepunt van de Tour in 2018 ligt in de Pyreneeën, met vier etappes waaronder op de voorlaatste dag een klimtijdrit in Frans Baskenland. Ook een rit over slechts 65 kilometer met liefst drie beklimmingen naar skioord Saint Lary-Soulan belooft spektakel. De Tour eindigt traditiegetrouw op de Champs-Élysées in Parijs Dylan Groenewegen in 2017 de mooiste zege uit zijn prille carrière boekte.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.