Alcoholtester Verplicht in Frankrijk?

Alcoholtester verplicht in Frankrijk. Er is een hoop over te doen maar in ieder geval is er duidelijkheid sinds 12 maart 2013. Het volgende bericht heb ik van de website van de Nederlandse Ambassade in Parijs:

Alcoholtester verplicht in Frankrijk maar zonder boete

Nieuwsbericht | 21 maart 2013

De Franse regering heeft de knoop doorgehakt: elke automobilist in Frankrijk is sinds 1 maart 2013 verplicht om een alcoholtester in zijn auto te hebben, maar bij afwezigheid hiervan ontvangt hij hiervoor geen boete. En dus is de alcoholtester verplicht in Frankrijk maar er is geen sanctie. Je moet hem dus wel degelijk in je auto hebben (1 stuks). Deze maatregel is vastgelegd in het Décret n° 2013-180 van 28 februari 2013. Voor het originele artikel klik hier.

Alcoholtester verplicht in Frankrijk?

Per februari 2016 is de stand van zaken als volgt:
Het maximaal toegestane alcoholpromillage in Frankrijk is 0,5 promille. Om dit zelf te kunnen testen is er een chemische (voor eenmalig gebruik) en elektronische (voor veelvuldig gebruik) alcoholtest.

Het is in Frankrijk nog steeds formeel verplicht 1 ongebruikte alcoholtester in de auto te hebben. Maar inmiddels is een decreet aangenomen dat geen boete meer kan worden opgelegd. (Bron ANWB)

alcoholtester verplicht in frankrijk 1
Alcoholtester

Alcoholtester verplicht in Frankrijk

En moet je hem bij je hebben?

Gezien de verplichting van de aanwezigheid, de houding van de Franse Genderme en eventuele complicaties bij bijvoorbeeld een ongeval (wie weet gaat je verzekering zeiken) ga ik toch maar even 2 van die testertjes in de auto leggen.

Onder het motto “beter mee verlegen dan om verlegen” en het geringe bedrag in verhouding tot de eventuele problemen die het veroorzaakt haal ik bakzeil. De testers zijn in ieder geval te koop bij de Action voor een paar dubbeltjes. Voor dat geld dus geen problemen en je zit lekker rustig in je autootje.

Verder zijn er in Frankrijk nog een aantal zaken anders dan in Nederland:

1) Je bent verplicht een gevaren-driehoek bij je te hebben
2) Je bent verplicht per inzittende een felgekleurd gevaren-hesje in je auto te hebben.

Zitten er 4 mensen in je auto dan moet je dus 4 hesjes in voorraad hebben.

3) Flitspaalsignalering

Het gebruik en bezit van apparatuur die waarschuwt voor flitspalen is verboden in Frankrijk. Dat houdt in dat deze functie bij alle apparaten met een GPS of radardetectie verwijderd moeten worden. Alleen het uitschakelen ervan is niet genoeg, je moet het de-installeren. Neem contact op met de verkoper of importeur van het navigatiesysteem om te vragen hoe je dit doet. Informatie over flitspalen op papieren kaarten is overigens wel toegestaan.

Nu weet ik niet anders dan dat je TomTom wel een waarschuwing mag geven in een gebied waar je controle mag verwachten zoals een baanvak of een bepaalde weg. Voor de veiligheid de-installeer ik echter Frankrijk in mijn SatNav consequent om geen risco te lopen. Voor je TomTom doe je dit eenvoudig via je software op je PC (TomTom home) en dan naar “inhoud” waar je kan zien wat er is geïnstalleerd. En dan gewoon op verwijderen klikken.

4) Verlichting moet in orde zijn

Je verlichting moet in orde zijn en je kan een boete krijgen van 450 euro. Ik heb ergens gelezen dat je altijd een reserve-setje met lampjes bij je moet hebben maar dat weet ik niet zeker. Nu heeft een automobilist met verantwoordelijkheidsgevoel natuurlijk altijd extra lampjes bij zich maar het is toch wel handig om te weten of het strafbaar is in Frankrijk. U hoort van mij.

Gevaren Driehoek en Veiligheids hesje.
Gevaren Driehoek en Veiligheids hesje.

index

Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *