Mijn dakkapel is een kluskapel geworden. Door personeelstekort in de bouw in zijn algemeenheid moet je een nieuw geplaatste dakkapel tegenwoordig zelf afbouwen. En daar ben ik nu al geruime tijd mee bezig.
De dakkapel werd in recordtempo geplaatst, ze kwamen om 7 uur in de morgen en gingen om 1 uur weer weg. In de tussentijd zaagden ze een reusachtig gat in mijn dak, hesen ze de dakkapel op zijn plek, werd al het afval afgevoerd en ruimden ze alles netjes op.

Wat overbleef voor mij was een kluskapel. Het purschuim stak tussen de naden uit, de isolatie was overal zichtbaar en het knieschot was ruwbouw. Bovendien zat er opeens een joekel van een balk op de zolder om het dak nog eens extra geschikt te maken voor zonnepanelen.
Voor mij dus een pak werk in het verschiet. Zeker toen de door mij aangebrachte gipsplaten op het plafonnetje van de dakkapel niet goed bleken te zitten. Dat moest dus nogmaals, wat ik heb opgelost door er een laagje MDF overheen te zetten.
Ik had namelijk 20 meter oneffen naad tussen de gipsplaten waardoor ik heel veel gips moest gaan smeren om de boel vlak te krijgen.
Advies MDF:
- gebruik bij de afwerking van je dakkapel dus MDF en geen gipsplaat. Het verwerkt hetzelfde als gipsplaat maar de afwerking is veel simpeler en scheelt een enorme hoop stof van gips.

Ook de knieschotten moeten worden afgewerkt. Het begin daarvan zie je op de foto hierboven. Als ik dit schrijf zijn de deurtjes al gemaakt en zit een deel van de aftimmering er al op. Nu de scharniertjes nog. Dat word nog een stief dagje klungelen.
Op de foto hieronder zitten de gipsplaten er reeds op maar daar is dus nog een laagje MDF overheen gegaan om het netjes af te vlakken.
Advies gipsplaten:
- Gebruik je toch gipsplaten bezuinig dan niet op de rachels en zet ze bovendien evenwijdig op de platen en niet dwars. Dan voorkom je het probleem dat ik kreeg: speling tussen de platen waardoor het afsmeren met gips een ellende werd.
- Gebruik zo groot mogelijke gipsplaten, dan heb je minder naden. Ik had 40cm plaat op 4 meter plafond. Dat is dus 20 meter naad en een pak werk.

Ook moest ik nog een vloertje leggen in de knieschotten. Daar heb ik het oude hout voor gebruikt, je ziet het immers toch niet. Het ziet er keurig uit en doet zijn werk. Je kunt alles wat er in staat makkelijk schuiven en het is nogmaals geïsoleerd.
Door het verzetten van de knieschotten was er een stuk vloer wat nog afgestort moest worden. Met dank aan de bouwers van het huis die op die manier door de hele straat gezien een fors aantal vierkante meters beton hebben bespaard.
Advies vloertje storten
- Gebruik vloeibaar zandcement (als je vloer waterdicht is) en geen gewoon zandcement. De vloeibare variant is makkelijker te storten en vloeit vanzelf waterpas uit.
Het was een stukje van 65cm diep, 4 meter breed en 5.5cm diep. En daar gingen dus bijna 15 zakken zandcement in. Want dat had ik gebruikt totdat iemand me uitlegde waarom je beter vloeibaar zandcement kan gebruiken.
Maar ook daar heb je per vierkante meter van 1cm dik een hele zak van nodig. Reken het dus vooral goed uit en regel een neefje om de boel naar boven te slepen.
Ik ben in de week van dat vloertje 2.5 kilo afgevallen. Maar ik heb die zakken dan ook allemaal 6x vastgehad en heb dus minstens 1.8ton aan cement gelift die week.
De klus is over de helft inmiddels. Lastigste klusje is nog het afhangen van de deurtjes icm het monteren van de scharnieren.
Daarna naden smeren, gaatjes dichten, gronden en schilderen.
Het werk gaat door, ooit is het af.
Geef een reactie