2021 – Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs in 2021, het lijkt een utopie. Terwijl ik dit opschrijf kijk ik naar het EK schaatsen in Heerenveen zonder publiek, sneeuwt het buiten en droom ik over schaatsen op natuurijs. In dit artikel naar verderop een aantal goeie sites voor natuurijs en schaatstochten.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik op natuurijs stond. 3 januari 2018 om precies te zijn, nu precies 3 jaar geleden. Opgestapt bij Schermerhorn na een nachtdienst. Maar je bent schaatser of je bent het niet. Met een wattenkop in de auto op weg naar de prachtige Polder de Mijzen.

De beste natuurijs site op het web

Ekkel.com is de site waarop je live de schaatstochten in Nederland kunt volgen. Ook de KNSB heeft een prima natuurijs pagina. Ook op deze pagina van de KNSB vind je veel informatie over natuurijs en schaatstochten.

Ik heb daar al heel wat schaatskilometertjes liggen tussen Schermerhorn, Avenhorn, Ursem en Schermerhorn. Polder de Mijzen of Mijzenpolder heet dit beeldschone stukje Noord Holland. Grenzend aan de Beemster en onderdeel van de Schermer is dit een gebied waar ik fietsen, vissend, wandelend en schaatsend uren en uren heb doorgebracht.

schaatsen op natuurijs 2021
Schermerhorn 2018

De USA tocht noemen ze het rondje Ursem, Schermerhorn en Avenhorn. Je schaats over de Beemster ringvaart, de Ursemmervaart, de schermerringvaart en het Zwet. Helaas was er in 2018 een groot wak bij Ursem en ook de Ursemmervaart was niet helemaal kosjer. Maar schaatsen kon je mooi die ochtend.

Prachtig ijs was het. Beetje dun maar er waren toch niet al te veel mensen dus dat maakt niet uit. Lang hebben we toen niet kunnen schaatsen op natuurijs. Ik geloof dat het de volgende dag al niet meer kon.

Vlakbij heb je ook de Eilandspolder met prachtige dorpjes zoals West Graftdijk, Driehuis en Grootschermer. Daar heb ik meerdere keren de Eilandspoldertocht gereden, een schaatstocht ongekende schoonheid.

In 2012 heb ik daar één van de mooiste foto’s gemaakt die ik als amateur geschoten heb. Hendrick Averkamp zou er trots op zijn, het lijkt een plaatje dat zo uit de middeleeuwen is weggelopen.

schaatsen op natuurijs

Ik denk zelf dat het de roeiboot is die half in het water ligt. En het feit dat de foto zwart wit lijkt te zijn genomen. Komt door het gebrek een licht en natuurlijk het gebrek aan kleur op deze prachtige schaatsdag in februari 2012. We waren toen met zijn drieen aan het schaatsen. Je kon toen niet helemaal over de ringvaart dus de route liep onderlangs de dijk dwars door de polder.

Het was zo’n winter waar het eerst lekker had gevroren. Maar vlak voordat we de ijzers konden onderbinden om te schaatsen op natuurijs begon het te sneeuwen waardoor het grote water onbereikbaar werd.

Maar mooi was het wel dat jaar. Hieronder een plaatje van de Waterland west toertocht. Begonnen in Monnickendam op een prachtige zonnige dag. Ik heb die dag 2 toertochten gereden van 25 kilometer dwars door Waterland. Schitterend

natuurijs in 2021
Waterland Oost Toertocht

En nou maar wachten op de volgende natuurijswinter om te kunnen schaatsen op natuurijs . Maar ik denkt zelf dat we naar andere landen zoals Oostenrijk en Zweden moeten om lekker op natuurijs te kunnen schaatsen. De echte tochten zitten er niet meer om

index

iGer.nl
Deze site gebruik geen cookies, trackers of andere spyware. Daarom hoeft u ook nergens mee akkoord te gaan of iets te weigeren. Wij staan voor een puur en schoon internet waarbij u veilig en onbekommerd kunt surfen op het World Wide Web. Ook deelnemen? Zie een Vrij Internet. Wij wensen u veel leesplezier: iGer & NetPerk.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *