Klimmen in Nederland met de fiets

Klimmen in Nederland, kan dat? En klimmen in Nederland met de fiets, kan dat ook? Ja en Ja zijn de antwoorden op die beide vragen. Nederland kent een aantal gebieden waar je uitstekend kunt klimmen, wat in Nederland ook wel heuveltjes fietsen word genoemd. Mijn favoriete oefengebied is het Rijk van Nijmegen vanwege de korte felle klimmetjes. Maar ook de Veluwezoom en de Lemelerberg zijn prima opties die bovendien vanuit de Randstad relatief snel zijn te bereiken.

Klimmen in Nederland op de Fiets

Ik geef hieronder een opsomming van de belangrijkste gebieden. Eerst in het heel groot maar ik noem ook een aantal specifieke plekken waar je goed uit de voeten kunt. Ik baseer me onder andere op de website “Heuvelsfietsen” en beschrijf primair de gebieden waar ik zelf ben geweest en ervaring mee heb.

Midden Nederland
  • Dit is het gebied tussen Zwolle, Apeldoorn, Arnhem en Amersfoort. Het omvat onder andere de Utrechtse heuvelrug (Amerongse berg) en de Veluwezoom (Posbank)
  • Iets onder dit gebied vind je nog rond Groesbeek (ten zuid-oosten van Nijmegen) een groot aantal hellingen in het groengebied het Rijk van Nijmegen.
  • Special over de Veluwezoom, de Posbank in het bijzonder.
Oost Nederland
  • Dit is het gebied rond de Sallandse Heuvelrug en zou je met een beetje goede wil ook nog bij Midden Nederland kunnen voegen. Maar het ligt wel weer een kilometer of 50 meer naar het oosten. Ze rekenen de Lemelerberg er ook toe. In totaal is deze heuvelrug 20 km lang met naast de Lemelerberg ook nog de Holterberg en de Grote Koningsbelt.
Zuid Limburg
  • Dit is Nederlands klimgebied bij uitstek. Zet een willekeurig route uit in Zuid-Limburg en je hebt een klimtraining bij elkaar. Hier vind je onder andere de Gulperberg, de Cauberg, De Brakkebergh, De Loorberg, het Kersenpad, Hoogcruts, De lange Bosweg, de Vaalserberg en natuurlijk de Keuterberg. Dit gebied is bij uitstek geschikt om te gaan trainen voor de alpen vanwege de korte felle en steile hellingen afgewisseld door vals plat en lange trage beklimmingen. Voor mij jammer dat ik minstens 2.5 uur onderweg ben. Voor mij is Midden Nederland een uitstekend alternatief
Keutenberg
  • Keutenberg
  • Schin op Geul, 1.2km, max 22%. gem 5.9%, 71 m klimmen, top op 162 meter.
Gulperberg
Afdalingen rond Velp en Rheden langs de Veluwezoom
Afdalingen rond Velp en Rheden langs de Veluwezoom